Anfós Ramon, el poeta enamorat de Valéncia

Anfós Ramon i Garcia fon un destacat poeta valencià, profundament lligat a la tradició lliterària i cultural de la seua terra. Naixcut en 1924 en Russafa, barri de la ciutat de Valéncia, Garcia es destacà tant per la seua contribució a la poesia en valencià com per la seua activa participació en la promoció i preservació de la cultura valenciana.

Trayectòria lliterària i cultural

Anfós Ramon García formà part d’una generació de poetes que trobaren en la defensa de la llengua valenciana una via d’expressió artística i reivindicativa. Des de jove, mostrà un profunt inclinament cap a la lliteratura i la poesia, cultivant un estil que oscilava entre lo líric i lo satíric, en un fort amor als símbols autòctons.

La seua obra poètica es caracterisa per un llenguage senzill pero carregat de significats profunts. La seua poesia reflectix temes universals com l’amor, la religió, la tradició i el patriotisme. A lo llarc de la seua carrera, Anfós Ramon es consagrà com un dels grans exponents de la poesia en valencià, deixant una llegat imborrable en la lliteratura vernàcula.

El compromís en la cultura valenciana

Més allà de la seua faceta de poeta, Anfós fon un defensor incansable de la cultura i llengua valencianes. Fon també gran colaborador en iniciatives culturals com els llibrets de les falles, un aspecte crucial de la tradició fallera que mescla poesia, sàtira i costums locals. El seu treball en estos contexts li va fer guanyar el respecte i l’admiració dels seus contemporàneus, els qui reconeguere la seua llabor no solament com a creador, sino com preservador de les tradicions llingüístiques i culturals del poble valencià.

En reconeiximent al seu treball, el de Russafa va rebre múltiples guardons a lo llarc de la seua vida, sent el lliterat valencià més guardonat de l’història. Entre ells, es troba la prestigiosa Medalla del Centenari del Concurs de Llibrets de Falla de Lo Rat Penat, un reconeiximent otorgat per la seua significativa contribució a esta festa.

Llegat

Anfós Ramon García deixà el món terrenal en 2015, pero el seu llegat perdura en la poesia valenciana i en la preservació de les tradicions que tant va amar. La seua obra seguix sent llegida, per aquells que busquen comprendre millor l’història de la lliteratura valenciana com per els qui desigen adinsar-se en l’ànima poètica d’un home profundament conectat en la seua terra.

L’impacte cultural d’Anfós, sense dubte, un testament del poder de la llengua i la poesia com a vehículs d’identitat i resistència cultural.

Vídeo de Lo Rat Penat

Fa uns dies l’entitat senyera del valencianisme, Lo Rat Penat, publicà en les seues rets socials un vídeo biogràfic del poeta ratpenatista, en motiu de l’Any Anfós Ramon que s’està celebrant enguany per cumplir-se el centenari del seu naiximent.