l’Institut d’Estudis Valencians (INEV) presenta esta semana en Torrent dos obres fonamentals guanyadores del seu primer concurs

Este dimecres 26 d’octubre es presenten en Torrent dos publicacions de l’Institut d’Estudis Valencians. Es tracta de les dos obres guanyadores de la primera edicio dels premis que convoca l’Institut d’Estudis Valencians (INEV).

Es tracta de A les portes d’Ucro, obra guanyadora del Premi Manuela Solis Claràs de la que es autor Josep Escuder i de l’obra guanyadora del Premi d’Investigacio Lluïs Alcanyis, El conflicte identitari: valencianisme i catalanisme des de principis del s. XX fins a la democracia, de la que es autor Jesualt Masia.

L’acte tindra lloc el dimecres 26 a les 19h en el carrer Pare Vivent Cabanyes nº9 de Torrent.

A les portes d’Ucro

Qui li anava a dir a Delia que l’obstinacio del seu marit Alfeu conseguiria fer-la viajar a l’atra punta del mon. Es boqueta nit, als peus del Bowles l’unic amagatall per a fer front al fret es una menuda tenda iglu. Mentres, fora tot es neu, per totes bandes.

Arrere queden dies mes calorosos, vesprades passejant per Valencia o regirant per la polsosa andana de Lo Rat Penat. Es alli a on els esperava el desti amagat dins d’uns caixons oblidats que duen el nom de Jacint Labaila.

Alguna vegada pots haver pensat qué faries si descobrires una pista entre la correspondencia mantinguda per dos grans lletrats a finals del sigle XX. Pero d’ahi a ficar-lo en practica hi ha un mon. I varies civilisacions, ¡creu-me!.

Conflicte identitari: valencianisme i catalanisme des de principis del s. XX fins a la democracia

Premi INEV 2020 d’investigacio Lluïs Alcanyis. Esta obra és catalogada per dos grans autors valencians, Toni Fontelles i Manuel Gimeno:

«Important treball d’investigacio i de revisio documental d’una etapa prou desconeguda del valencianisme. Trobarém moltes figures, relacions, events, des de principis del sigle XX fins al 1960 aproximadament. Es una obra imprescindible per a saber quí era quí en aquells inicis del debat identitari que, per desgracia, es reedita periodicament».

Antoni Fontelles i Fontestad.

«L’autor aborda una tematica compromesa com es el conflicte identitari valencià, contant-nos realitats d’una epoca prou desconeguda, i ho fa en valentia, en atreviment, dient les coses clares i tirant ma d’una documentacio abundantissima. Coneixerem fets ocorreguts en la posguerra, que a la fi resultarien determinants, en els que estigueren involucrats valencians tan coneguts com Salvador, Adlert, Casp, Sanchis o Fuster. Revelador es tambe el capitul en el que posa en evidencia la permissivitat o connivencia del franquisme en el pancatalanisme. Tracta els efectes nocius del proces de castellanisacio i l’erratic cami pel que discorre l’actual valencianisme. Un llibre -en la seua primera part- en el que l’autor reivindica l’identitat del nostre poble i la fidelitat a la nostra terra, fent entrar la llum a on el catalanisme expansioniste i els falsos valencianistes havien fet possible que, durant molts anys, nomes hi haguera foscor. En resum, una obra molt interessant que no deixarà indiferent a ningu».

Manuel Gimeno i Juan