Más de veinte comisiones, asociaciones falleras, entidades culturales y festivas se unen a Convento en el ataque a las Fallas mientras las autoridades siguen calladas

La federacio de Falles de Especial Ingenio y Gracia que aglutina a 22 comisiones del Cap i casal se suman a la exigencia de respeto a als Fallas hecha también por la Federacio de Falles de Seccio especial ( excepto Na Jordana) y la Federacio de Falles de 1A.

Son casi 40 comisiones falleras las que muestran en público su total indignación. Especial cabreo y mucho malestar existe desde las malintencionadas y desafortunadas palabras del diputado de Compromís en el Congreso Joan Baldoví.

Más adhesiones mientras JCF sigue callada

Además, Lo Rat Penat y otras organizaciones se han adherido a estas muestras de afecto y cariño y han dicho BASTA.

El Patronato de la Real Academia de Cultura Valenciana ha condenado también enérgicamente este ataque directo.

Comunicado de la Federación de Especial Ingenio y Gracia

La Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, como consecuencia de las situaciones acaecidas en las recientes Fallas y días posteriores, quiere expresar su total apoyo a comisiones y artistas falleros implicados.

Desde la Federació siempre defenderemos aquello que nos caracteriza, que no es otra cosa que tratar en las distintas fallas todos los temas de actualidad con sarcasmo, humor, de forma crítica y prevaleciendo en ellas, desde el respeto y la libertad de expresión, el
ingenio y la gracia.

Por todo reclamamos…, com sempre i per sempre Ingeni i gràcia en les Falles, i en llibertat

Federacio de Falles en Especial Ingeni i Gràcia

Comunicado del Patronato de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV)

El Patronat de la RACV, sumant-se a la la defensa dels drets fonamentals garantisats per la Constitució Espanyola especialment el de la llibertat d’expressió i d’opinió, recolza i s’adherix als escrits que en este sentit han publicat tant Lo Rat Penat, com el Casal Bernat i Baldoví

La publicació dels escrits de recolzament a les falles per part de les entitats mencionades, a rant de les crítiques negatives (que pot ser inciten a l’odi cap a les falles i els fallers calificant-los de lo que no són) que tant mijos de comunicació i polítics sense conéixer l’essència de les falles que entre atres coses, per l’ingeni i la gràcia són patrimoni inmaterial de l’humanitat.

El Patronat de la RACV, referma el seu recolzament a les falles, la de Convent Jerusalem – Matemàtic Marçal en particular i a totes en general. Instant-les a que continuen en la tasca de fer-mos gojar de l’ingeni i gràcia; que tant els monuments com els llibrets fan palesa. És un signe identitari de les falles, lo mateix que la música i la traca. Com diu una publicació fallera “critica i chamarrusqueria a tomba oberta” Ànim i benvingudes les falles de 2022 més lliures i més integradores dels forasters en la festa gran de les falles.

Patronat de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Comunicat del Casal Bernat i Baldoví

Les falles expressen la crítica de la societat a través de l’ingeni i la gràcia, conformant aixina el més ancestral sentit de la festa.

La falla ha patit molts diversos governs que, d’una manera o una atra, han intentat influir en el seu desenroll, aplicant en alguns casos la censura. Censura que els fallers hem sabut sortejar, i inclús burlar, per a que les nostres falles mantingueren l’essència que els dona sentit.

En estes atípiques falles de setembre, pareix que alguns responsables polítics han perdut este clàssic concepte faller, i s’han llançat a insultar a comissions que han plantat falles en una crítica dirigida als seus interessos polítics o als seus correligionaris ideològics.
Lo greu d’esta situació, contrària a l’esperit faller, és que des d’una posició de poder s’intenta forçar la voluntat de les comissions, practicant de fet una censura que resulta inaudita i inacceptable en una societat que es diu democràtica.

Nos resulta altament preocupant que eixa voluntat censuradora puga generar en les comissions i els artistes una autocensura en les pròximes edicions falleres, lo que faria perillar per complet l’esperit crític i satíric de la festa.

¿És això lo que es pretén, per eixemple, quan alguns tenen l’atreviment i l’irresponsabilitat de comparar l’ideologia “nazi” en la sàtira vehiculada a través del conte del flautiste d’Hamelin?
El Casal Bernat i Baldoví, en defensa del dret humà i constitucional a la llibertat d’expressió, en este cas en les crítiques plasmades en les falles, desija mostrar el seu recolzament a totes les comissions falleres, i les anima a que mantinguen, en tota la força, la substància fallera que, sense mirar pèl, critica de manera satírica i implacable qualsevol acontenyiment de la societat, sense condicionants polítics o ideològics de ninguna classe.

Un recolzament explícit a les comissions, i especialment a les que han segut insultades, que esperem que faça també la Junta Central Fallera, com a representant dels interessos de tots els fallers.

Casal Bernat i Baldoví

Extracte del comunicat de Lo Rat Penat

“les paraules de Baldoví no són sols un atac a una falla determinada, sino a tot el món faller i a tots els valencians, ya que ha tret a la llum la seua cara, i la del seu partit Compromís, més reaccionària i totalitària, quan la crítica, en este cas fallera, ho fa en els seus amics i correligionaris de l’independentisme i sececionisme català. La seua actuació és un atac a la llibertat d’expressió, a la creativitat dels artistes fallers, als valors de l’ingeni i gràcia que formen part fonamental de les Falles i a la sana crítica –de tot i de tots- que les caracterisa, valors tots estos i molts més, que han fet que foren declarades per l’UNESCO con a Patrimoni de l’Humantitat.”
LO RAT PENAT “sempre ha estat en les Falles, i sap molt del seu ingeni i de la seua gràcia, de la crítica inteligent i no ofensiva que les caracterisa, ya que des de 1903 convoca el Concurs de Llibrets de Falla. Evidentment la crítica no agrada a certs polítics i a certes formacions quan els toca ad ells… També Lo Rat Penat ha patit estos dies fallers del sectarisme i l’intransigència pancatalanista de Compromís quan el diputat de Cultura de la Diputació, Sr.Rius, intentà que no es celebrara en la Beneficència l’entrega dels premis dels llibrets que patrocina la Diputació, per estar escrits en genuïna Llengua Valenciana i no en el català que ell i els seus correligionaris voldrien…”

Lo Rat Penat

¿Dónde están las autoridades?

El president de la Generalitat Valenciana aseguró en rueda d prensa desconocer la polémica. Algo inaudito, y evitó mostrar públicamente su apoyo a la Falla contra este ataque sin rpecendentes a la cultura fallera.

Mónica Oltra que fue Fallera Mayor de una comisiónd el Cap i Casal no quiere comentar nada y está esperando que amaine la tormenta.

El alcalde de Valencia calificó de «problema interno de la comisión» este hecho. Desde el PSPV de Valencia Ciudad y Compromís evitan pronunciarse sobre este asunto y se niegan a contestar a las preguntas sobre este hecho.

Lo más hiriente es quizá el propio presidente de JCF, Carlos Enrique Galiana, que supuestamente representa a las Fallas, a pesar de ser impuesto por Ribó, ni se ha pronunciado. Quizá no se quiere salir ni un milímetro de la foto a ver si su partido lo deja fuera de las listas en las próximas elecciones. Haciendo su elección persoanl y posicionándose contra las Fallas.