L’Associació Cultural «Poble de Benimaclet» demana a l’Ajuntament de Valéncia deixe l’estatua de Vinatea

L’estàtua de l’héroe valencià, Francesc de Vinatea està en perill. Des de l’Ajuntament de Valéncia se vol llevar de la Plaça de l’Ajuntament a on està, en l’excusa una reforma de la mateixa. Francesc de Vinatea va nàixer en la ciutat de Morella en 1273 i va morir en la Ciutat de Valéncia en 1333. Vinatea fon un jurista, cavaller del Regne de Valéncia i Jurat en cap (primer jurat) de la ciutat i Regne de Valéncia, a banda de Senyor de Benimaclet.

Vinatea fon també senyor de Benimaclet

Va ser en 1324 quan se va convertir en Senyor de Benimaclet, i com a Senyor havia de vindre a Benimaclet per lo manco una volta a l’any a jurar fer cumplir els Furs de Valéncia davant dels Sants Evangelis davant dels habitants del lloc de Benimaclet. A Vinatea el va sustituir la seua dòna Na Jauma Castellana i successors  fins a 1367 quan la família se va desfer del Senyoriu. Aixina puix varen ser més de 40 anys de la relació en la família Vinatea.

Des de Poble de Benimaclet nos sumem a la campanya de Convencio Valencianista i atres entitats valencianistes per a solicitar que l’Estàtua de Francesc de Vinatea se quede en el lloc en el que el poble valencià li va dedicar la seua persona fa més de 30 anys (que en atres temps va ocupar el general Franco i que pareix que a alguns els moleste que un personage valencià ocupe el seu lloc). L’actual govern municipal vol borrar la memòria de l’héroe valencià, civil i civilisat, en paraules de Miquel Adlert, que fon gran defensor del drets dels ciutadans valencians davant del poder arbitrari de la Corona. Posant en perill el seu lloc de Jurat en Cap i la seua pròpia vida. Tot un eixemple per als polítics actuals, que preferixen tindre a un poble sense referents i enganyat.

Ribó y Sandra Gómez retirarán la estatua de Vinatea, defensor de los Fueros de Valencia y luchador contra el poder absolutista del rey

Demanem a l’Ajuntament de Valéncia que reconsidere la seua decisió i no deixe als valencians  sense el recort del qui  va ser Jurat en Cap de la Ciutat i Regne de Valéncia i Senyor de Benimaclet.

Junta Directiva Associació Cultural «Poble de Benimaclet»

Campaña ciudadana para «salvar la estatua de Vinatea»