El bell passat i l’incert futur de l’horta de Valéncia en la conferència del profesor Ballester Olmos

Organisat per l’Insigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma, va tindre lloc en l’Ateneu Mercantil de Valéncia una conferència impartida pel professor José Francisco Ballester-Olmos, expert coneixedor de l’Horta de Valéncia, la seua història, el seu paisage i la seua agronomia a través de vàries décades d’estudi i investigació des de l’Universitat Politècnica de Valéncia.

Ballester-Olmos va ser presentat per el Prof. Dr. Bernardo Celda, catedràtic de Química Física de la Universitat de Valéncia, i entre el públic que va abarrotar el saló, es va contar en l’assistència del Conseller d’Agricultura José Luis Aguirre, la president de l’Ateneu Carmen de Rosa, membres del Tribunal de les Aigües, de la Reals Acadèmies de BBAA de Sant Carlos, i de Cultura Valenciana, del Consell Valenciá de Cultura, l’Universitat Politècnica de Valéncia, la Universitat de Valéncia, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, la Càtedra d’Emèrits i de diferents associacions professionals del camp valencià.

En la seua conferència el professor va fer un recorregut per l’història i el secular procés de configuració de l’Horta de Valéncia des de l’Antiguetat i va ser valorant les successives etapes històriques que han anat aportant a l’Horta les seues tècniques i els aspectes, elements i matisos del seu paisage i la seua sociologia.

  • En la dissertació Ballester-Olmos va fer una rigorosa dissecció del procés que en l’últim mig sigle ha dut a l’agricultura de l’Horta a una fase de depauperació.

L’orador va posar de manifest els valors de l’Horta en els àmbits històrics, econòmics, paisagístics i sociològics, reconeguts per organisacions internacionals, i va fer a continuació un diagnòstic de la situació actual enfocant diferents aspectes tècnics agronómics i d’infraestructures, i fent primar sempre la figura del llauro valencià com a element fonamental per a la conservació i el futur de l’horta.

El conferenciant va analisar les propostes normatives i orgàniques que s’han plantejat des de la Generalitat i l’Ajuntament de Valéncia per a la conservació de l’Horta, i va establir de manera ferma la tesis de que l’Horta, que ya solament té un 30% de la superfície de fa 50 anys i ha perdut la seua rendabilitat, únicament es conservarà en tant mantinguen unes rendes dignes els agricultors, la majoria d’ells envellits i dels quals solament un 2% tenen menys de 34 anys.