110 anys de les normes ortogràfiques foren debatudes en la sèu de Lo Rat Penat

La Societat d’Amadores de les Glòries Valencianes han recordat una efemèride de gran importància per a la llengua valenciana i la seua normalisació.

A través de les seues rets socials han recordat, que les normes ortogràfiques que redactà el filòlec franciscà Lluís Fullana i Mira en 1914, complixen enguany el seu 110 aniversari.

El mensage difòs per l’entitat ratpenatista informava:

En 1914 es conseguí en la sèu de Lo Rat Penat el primer acort social sobre la normativa valenciana.

Davant l’anarquia ortogràfica, Lo Rat Penat mamprengué l’iniciativa i encarregà al filòlec Lluís Fullana la difícil missió de coordinar la redacció d’un “Proyecte de Normes Ortogràfiques”.

Estes normes foren debatudes públicament una a una, i aprovades per consens pels principals escritors i erudits valencians en vàries assamblees públiques celebrades en Lo Rat Penat, publicant-se les conclusions en el Diario de Valencia.

La Diputació de Valéncia crearia en 1915 el Centre de Cultura Valenciana (actual RACV), que immediatament edità una primera Gramàtica, obra de Fullana, en aplicació de l’acort ortogràfic.

La RACV recuperà i actualisà en 1979 este consens ortogràfic, que és la base de l’actual normativa, coneguda popularment com a «Normes d’El Puig«.

Estes normes foren anteriors a les pancatalanistes ‘Bases provisionals’ conegudes posteriorment com a Normes de Castelló o del 32, ademés de que les normes Fullanistes foren discutides i debatudes per tots els escritors en valencià, mentres que les «acordades» en Castelló no foren consensuades i tinguerén procediments obscurs, sent una copia de les de l’Institut d’Estudis Catalans, en algunes concesions valencianes.