Lo Rat Penat denuncia que la Diputació de Valéncia promociona el català

– Lo Rat Penat denuncia que la Diputació de Valéncia promociona el català

El passat divendres 2 d’agost, la Diputació de Valéncia anuncià el proyecte teatral per al nou curs 2024-2025, causant-nos verdader estupor en comprovar que una de les primeres actuacions que obrirà l’Escalante serà “Coral Romput” de Vicent Andrés Estellés.

Este event que fon revelat per la Diputada de Teatres, Rocio Gil, i que segons les seues declaracions estava enfocat per al públic infantil, famílies i centres escolars, supon un gran despreci per a l’identitat del poble valencià.

Vicent Andrés Estellés, a pesar de ser un poeta d’orige valencià, fon u dels majors exponents del pancatalanisme en terres valencianes i u dels grans promotors dels quimèrics i inexistents “Països Catalans”.

Esta obra, interpretada per Marina Alegre i baix la direcció de Marc Chornet, ha segut anunciada pels seus promotors en uns atres teatres com una peça que “ha ‘sobreviscut’ en la memòria dels Països Catalans” o inclús alabant al poeta de Burjassot com “El gran poeta dels Països Catalans”.

Ademés, el director de l’espectàcul ha realisat manifestacions denigrants per als valencians en mijos de comunicació com:

“Tenim certes mancances culturals a l’hora de sentir-nos com a propis els referents de tots els Països Catalans. Per això reivindicar Estellés és gairebé una obligació. Tinc la sensació que és un emblema de lluita per a uns determinats sectors del País Valencià, però que a Catalunya ens queda una mica lluny. És un error estratègic”.

Josep Vicent Navarro, president de Lo Rat Penat, davant l’anunci realisat per l’institució valenciana, ha manifestat que “és un gran agravi que la Diputació de Valéncia dedique els recursos i diners dels valencians per a representar a chiquets una obra catalanista en el Teatre Escalante de Valéncia. “Coral Romput”, poema de Estellés, serà representat per una companyia teatral ferramenta del catalanisme per al seu proselitisme d’una cultura comuna entre els valencians i catalans. En acabant de ser representada per tota Catalunya, es presentarà per a adoctrinar als chiquets en el Teatre Escalante de Valéncia”.

El màxim representant de l’institució valencianista ha volgut remarcar que “denunciem que s’intente catalanisar en els nostres diners als chiquets i chiquetes valencians i valencianes”.

Per una atra part, Lo Rat Penat recorda a la Diputació de Valéncia que enguany també s’està celebrant l’Any d’Anfós Ramon, en motiu del centenari del seu naiximent. Escritor que, a diferència d’uns atres homenajats, deixà una riquissíma i extensa obra lliterària escrita en llengua valenciana i sempre defenent, en esta, la singularitat i riquea del nostre idioma.