L’Associacio de Juristes Valencians celebra esta vesprada una jornada de Dret Foral i el 40 Aniversari de l’Estatut en Xativa

L’Associacio de Juristes Valencians, impulsora de la recuperacio del Dret Civil Valencià, l’anomenat com a Dret Foral, seguix en les seues reivindicacions exigint eixa pota que fa que l’Estatut dels valencians no estiga complet

Despuix dels recursos d’inconstitucionalitat presentats en son dia pels governs del PP i del PSOE, el tribual Consitutcional anulà tot lo referent al Dret Civil Valencià provinent del dret Foral. des d’eixa data, la llei de parelles de fet és paper banyat, o ya nos e pot concorrer al matrimoni el separacio de bens a nos er se demane per ambes parts en un jujat previament.

Són moltes qüestions importants per als valencians les que han quedat en el limbo juridic. Ya fa més de 5 anys i esta associacio de Juristes Valencians agarrà el testimoni de la lluita per la recuperacio del Dret Civil Valencià.

Ignorats en l’actualitat per les autoritats

Si be és cert que al principi el Botanic considerava esta reivindicacio coma  fonalmental, una i atra volta, Mónica Oltra nos ha recordat que ya no ho és tant.

«Si el tema del Dret Civil siguera tan fonamental per als valencians ya estaria resolt com el de la financiacio»

Paraules de Mónica Oltra que demostren ignorancia i despreci. o com les de «tot lo que el Consell tenia que fer pel Dret Civil Valencià ya ho va fer en la llegislatura passada».

Una problemàtica que ha aconseguit el consens del 98% dels Ajuntaments valencians, de les tres Diputacions Provincial i de Les Corts Valencianes està ya fa tres anys paralisat en la Taula del Congrés la seua tramitacio. La resolucio mes senzilla era la tramitacio d’ugencia d’una chicoteta reforma constitucional express que incloga este Dret Civil valencià i la possibilitat de regular-lo per la Generalitat i Les Corts Valencianes.

Jornada reivindicativa en Xativa

Hui la prestigiosa Associacio de Juristes Valencians fa una jornada en la poblacio de Xativa. La inauguracio de la jornada contarà en la presencia de l’alcalde xaviti Roger Cerdà.

Una conferencia a carrec de Donya Pilar García i Trobat, catedratica d’Historia del dret de la Universitat de Valencia. Autora demes del llibre «Nostalgia de los Fueros perdidos. La incesante reivindicaciónd el derecho Civil valenciano». Serà el primer dels actes previstos per a hui.

Posteriorment es celebrarà una taula redona comarcal al voltant de l’importancia del dret Civil en la Costera. Contarà en la presencia de:

  • Agusti Ventura, croniste oficial de Xativa.
  • MªJosep Tortosa, alcaldessa de Vallada i presidenta de la Mancomunitat de La Costera-La Canal.
  • Eduart Nicolau, registrador de la propietat.
  • Modera: federico Arnau, professor de Dret Civil de la UJI de Castello.

Conferencia al voltant de la reforma constitucional

Per tal d’acabar el president de l’Associacio de Juristes Valencians dura a terme una nova conferencia. «La refoma constitucional: via per a la recuperacio del Dret Foral, 315 anys despuix de la Batalla d’Almansa».

La jornada reivindicativa es durà a terme en el Museu de Belles Arts, Casa de l’Ensenyança a partir de les sis d’esta mateixa vesprada.