Carta Oberta a Chimo Puig per a defendre l’autogovern valencià emesa des de Juristes Valencians i recolzada per gran part de la societat valenciana

A PROPÒSIT DE LA REFORMA CONSTITUCIONAL PER A RECUPERAR ELS DRETS CIVILS DELS VALENCIANS.

CARTA OBERTA A CHIMO PUIG per a defendre davant de les Corts Generals la INTEGRITAT EFECTIVA  DE L’AUTOGOVERN VALENCIÀ en el 40 aniversari de l‘ Estatut dAutonomia

Molt Honorable President:

Com a conseqüència directa de la Batalla d’Almansa i els Decrets de Nova Planta del 29 de junyde 1707, Felip V de Castella va abolir els Furs, les normes privatives de dret públic i privat atorgadesper Jaume I en el segle XIII. Unit ad això, suprimí arbitràriament totes les institucions forals del Regne, com les Corts o la Diputació del General. Des del mateix 1707, l’objectiu de recuperar l’autogovern valencià sempre ha anat vinculat inexorablement a la restitució del Dret Civil Foral. Valga com a mostra d’eixa defensa la preocupació que destacats partidaris de la candidatura borbònica en la Guerra de Successió sentien davant del tracte desigual que Felip V aplicà als valencians en relació als atres membres de la Corona d’Aragó (Aragó, Catalunya i les Illes Balears). Que varen conservar el seu Dret Privat, encara que també s’havien posat majoritàriament al costat del pretendent Carles d´Austria.

El binomi inseparable autonomia / dret civil foral també aparegué en la redacció original de l’Estatut d’Autonomia de 1982. El qual fa referència a la competència de les Corts per a conservar, modificar i desplegar el Dret Civil propi (art. 31-2). La reforma de l’Estatut aprovada per les Corts i per les Corts Generals en el 2006 (Llei Orgànica 1/2006) posà la recuperació del Dret Foral dins dels eixos de l’autogovern valencià.

La reforma de l’Estatut d’Autonomia de l’any 2006 va fer possible, després de 300 anys de reivindicació, que les Corts tornaren a dictar lleis civils, com fan també per motius històrics 6 Comunitats Autònomes. L’aplicació de la capacitat llegislativa autonòmica possibilità que, durant huit anys, els valencians disposàrem de lleis valencianes modernes de família:

  • sobre el règim econòmic matrimonial valencià (Llei 10/2007).
  • També sobre les relacions familiars dels fills i filles els progenitors dels quals no conviuen (Llei 5/2012).
  • I sobre les Unions de fet valencianes.

No obstant, totes eixes lleis varen ser anulades per tres sentències del Tribunal Constitucional (números 82/2016, 110/2016 i 192/2016). El resultat és que s’ha quedat buida de contingut la capacitat d’autoregulació en matèriacivil dels valencians.

La reacció que hi ha hagut a eixes sentències ha tingut un efecte benèfic: defendre l’autogovern valencià. La societat civil i el municipalisme han creat un gran consens per a reivindicar la integritat de l’autogovern definit en l’Estatut d’Autonomia de 1982, i modificat per la Llei Orgànica1/2006.

En efecte, sindicats, universitats, empresaris, professionals, associacions culturals i de consumidors, així com 539 ajuntaments (que representen més de 5.000.000 de valencians i valencianes) més la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, tot eixe conjunt enorme d’entitats i institucions valencianes han secundat la reforma constitucional per a defendre un Dret Civil propi,modern, útil, pròxim i social.

Convé notar que l’adhesió municipalista que hi ha hagut a favor del Dret Civil Valencià és superior a la que determinà l’accés a l’autonomia en els anys 80.

A fi de reintegrar efectivament el Dret Civil Valencià, les Corts Valencianes varen presentar al Congrés la Proposició de Llei per a reformar la disposició adicional segona de la Constitució Espanyola. Eixa proposició es publicà en el B.O. de les Corts Generals fa vora dos anys (el 28 de febrer del 2020).

Llamentablement, la fidelitat que ens mereixem els valencians no ha tingut al costat els grups parlamentaris majoritaris, ni les cúpules centrals dels seus partits. Al cap de dos anys d’espera en el Congrés, nos sentim obligats a cridar a la responsabilitat del MH President de la Generalitat, com a representant que és de la Comunitat Valenciana (com indica l´Estatut, art. 28-1). Li demanem que espente el tràmit parlamentari, i que defenga fins que s’aprove la modificació constitucional que han proposat les Corts Valencianes.

Per les raons exposades, els qui firmem esta carta considerem que no pot parlar-se d’autonomia política plena valenciana, i que no podem celebrar el 40 aniversari del nostre Estatut d’Autonomia de 1982. Hem de tindre en conte que la situació actual impedix l’aplicació efectiva de part de l’Estatut: el Preàmbul, l´articulat( art. 3, 7, 35, 37-2, 49-1, 58-2, 71-1-c) i la Disposició Transitòria 3a. Realment, no podem aplicar una part substancial de l’Estatut d’Autonomia Valencià.

En compliment dels acords de les Corts Valencianes, demanem al MH President que, d’una manera immediata, porte avant dos accions.

En primer lloc, que faça gestions efectives davant els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat. Deu explicar-los la urgència i la rellevància que el tema té per als valencians: una reforma tècnica de la Constitució, la tramitació de la qual hauria de començar immediatament.

En segon lloc, és essencial que, com a President de la Generalitat, garantixca el suport del grup socialiste a l’esmena plantejada a petició de l´Associació de Juristes Valencians al Proyecte de Reforma Constitucional de l’articul 49. Eixa esmena possibilitarà l’aprovació de la modificació constitucional que han proposat les Corts Valencianes. Cal tindre en compte que un vot contrari o una abstenció del grup socialiste donaria lloc, per acció o per omissió, a una crisi institucional gravíssima contrària a l’autogovern dels valencians- Hem de recordar el compromís exprés del Pacte del Botànic (punt 6-7) a recuperar el Dret Civil Valencià.

És necessari que el President dels valencians, i qui aspire a ser-ho, s’implique directament en la recuperació del Dret Civil, després de la retallada de l’autogovern que patim: han passat més de 315 anys des de la promulgació dels Decrets de Nova Planta (1707), més de 5 anys des de la  declaració d’inconstitucionalitat de les lleis civils valencianes modernes (2016), i vora 2 anys des del  dia que les Corts Valencianes varen presentar la Proposició de Llei de modificació constitucional per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià.

Proposant una reforma tècnica de la Constitució, la societat civil i el municipalisme valencià no aspirem a més autogovern. Només reclamem que els valencians no sigam discriminats, que no ens tracten com a espanyols de 2a categoria. Simplement, demanem la garantia de poder aplicar l’àmbit de gestió previst en el nostre Estatut. La societat civil i el municipalisme valencià som fidels a la Constitució, i actuem d’acord als camins que preveu l’art. 167.

Este mandat democràtic, fruit d’un consens cívic renovat, deu tindre resposta del MH  President, que té l’obligació de defendre l’autogovern davant de qualsevol instància, i que ha de fer valdre la llegitimitat de l’assentiment social del poble valencià. Eixe sosteniment social (que busca protegir el benestar dels valencians) deu estar per damunt de consignes de partit, i per davant de conjuntures polítiques, les quals retallen de fet l’Estatut Valencià. Tot això passa precisament quan es complixen 40 anys de la recuperació de l’autogovern valencià. Ho hem de celebrar. Però, per a celebrar-ho, no podem seguir en esta situació d’autogovern mutilat.

Els valencians ¡no podem tolerar una nova Almansa després de més de 40 anys de democràcia en Espanya!

ASSOCIACIO DE JURISTES VALENCIANS

Relació de persones que recolzen este document:

  • Ana García Alcolea, secretaria general de CCOO PV.
  • Chimo Rovira, comunicador
  • Joan Ribó, alcalde de Valencia
  • Beatriu Cardona i Prats, secretaria general d´Intersindical Valenciana
  • José-Ramón Chirivella Vila, president de l´Associació de Juristes Valencians.
  • Salvador Navarro Pradas, Presidente Confederación Empresarial Valenciana ( CEV CV)
  • Càndid Penalba, empresari, ex President ATEVAL CV.
  • Eva Blasco, Presidenta CEV Valencia, Presidenta EVAP.
  • Aurelio Martínez Estevez, Presidente Autoridad Portuaria de Valencia.
  • José María Tomás y Tio, ex magistrado, Presidente Fundación por la Justicia.
  • Carlos Pascual de Miguel, Notario jubilado.
  • Rubén Martínez Dalmau, ex Vicepresidente del Consell, Profesor Derecho Constitucional Universitat de Valencia.
  • Hèctor Villalba Chirivella, ex president de les Corts Valencianes.
  • José Vicente Almudever, Presidente ASFPLANT.
  • Cristobal Aguado, presidente de l´Associació Valenciana d´Agricultors ( AVA-ASAJA).
  • José Alfonso Soria, síndic de la Sèquia de Mislata.
  • Vicent Franch i Ferrer, Professor Dret Constitucional i Ciència Política Universitat de Valencia.
  • Manuel Ortells, Catedràtic Dret Processal Universitat de Valencia.
  • Pere Mayor, síndic Compromis 2003-2011, empresari.
  • Consol Castillo, regidora Ajuntament de Valéncia 2011-2015
  • Carles Perís, Secretari General La Unió de Llauradors i Ramaders.
  • Alejandro Valiño, Catedrático Derecho Romano Universitat de Valéncia.
  • Alberto Soldado, President Confederació Internacional Jeux de Balle.
  • José-Luis Manglano de Más, catedratic UPV, President de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana ( RACV).
  • Federico Sagreras, President Agrupació de Penyes Valencianistes.
  • Salvador Chuliá, compositor, acadèmic RACV.
  • Victoria Rodríguez Blanco, profesora Ciencia Política Universidad Miguel Hernandez ( UMH).
  • Vicent Baydal, historiador, cronista de Valencia.
  • Francisca Ramón Fernández, Doctora en Derecho.
  • Vicent Mauri, ex secretario general de Intersindical Valenciana.
  • Juan Cámara Ruiz, profesor Derecho Procesal Universidad A Coruña.
  • Abelard Saragossa i Alba, catedràtic, President Taula Valenciana, acadèmic Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  • Fernando Moner, Presidente de AVACU ( Asociación Valenciana de Consumidores y Usuarios).
  • José Vicente Gómez Bayarri, historiador, acadèmic RACV,
  • Julián García Candau, periodista.
  • José Francisco Ballester-Olmos i Anguis, Profesor UPV, acadèmic RACV.
  • Joan Garí, escritor.
  • Vicent Palacios, ex secretari de Bancaixa.
  • Vicente Ebri, Presidente Consulado Lonja de Valencia.
  • Ricart Folgado, president Associació d´escritors en Llengua Valenciana.
  • Guillermo Serrano, President Interagrupació de Falles de Valéncia.
  • Enric Plà, ex alcalde de Vinaròs.
  • Miquel Ramón i Quiles, ex senador, graduat social. Lloctinent Centenar de la Ploma.
  • Pilar Hernando Serra, professora titular d´Història del Dret, UV.
  • Guillermo Colomer Lloret, Notari d´Alcoy i escritor.
  • Enric Bataller i Ruiz, professor Dret Civil UV, diputat Congreso ( 2015-2019).
  • Ramón Aznar i Garcia, profesor d´Història del Dret UJI.
  • David Nuñez, vicepresident Libertad VCF.
  • María José Tortosa, alcaldessa de Vallada y presidente de la Mancomunitat la Costera-La Canal.
  • José-Ramón Sánchis, president de l´Associació de Cronistes Oficials del Regne de Valéncia.
  • Paco Tarazona, codirector revista UCRÒNICA.
  • Oro Azorín, alcaldessa de Favara.
  • Vicent García Edo, professor titular Història del Dret UJI.
  • Ana Escribá Perez, professora de Dret del Treball de la Universidad Internacional de Valencia ( VIU).
  • Andrés Martínez, alcalde de Peñiscola.
  • Eduard Nicolau, Registrador de la Propietat Villar del Arzobispo.
  • Federico Arnau, professor Dret Civil UJI.
  • Javier Barceló Domenech, Catedràtic Dret Civil, Universitat d´Alacant ( UA).
  • Javier Palao Gil, Degà Facultat de Dret Universitat de Valéncia.
  • Javier Plaza Penades, Catedrático Derecho Civil Universitat de Valéncia.
  • Carmen Boldó, catedrática Derecho Mercantil UJI.
  • Antoni Atienza Peñarrocha, historiador.
  • Agustí Zacares, codirector revista UCRÒNICA
  • Juli Moreno Moreno, president de l’associació Rogle Constantí LLombart.
  • Luis Vaño Gisbert, President CERMI CV ( Comité de Entidades Representantes de Personas con discapacidad de la CV).
  • Juan Carlos Castaños, Director de Valéncia News.
  • Lola Garcia Broch, concejala del Ajuntament de Valéncia.
  • Manuel Milian, Alcalde de Zorita del Maestrat.
  • Alberto Ara, presidente de ATA CV.
  • Junta de Govern de l´Associació de Cronistes Oficials del Regne de València (Aldaya, Alcàsser, Ontinyent, Lliria, Pedralba, Alfafar, Torrent, Azuevar, Chovar, Alzira, Estivella, Bocairent, Villar del Arzobispo, Benilloba,…)
  • Juan Jose Tortajada, ex President CVCA.
  • Gonçal Grau, president ACV Tirant Lo Blanch i Fundació Nexe.
  • Voro López Salvador, acadèmic RACV.
  • Joaquín Solano Domingo, actor, director i promotor d´arts escèniques
  • Rebeca Plana, pintora.
  • Chimo Tebar, guitarrista de Jazz
  • Carles Xavier Subiela i Ibanyez, empresari musical-
  • Toni Ripollés Ortí, Alcalde de Cinctorres.
  • Felip Hernandis Sancho, Alcalde d´Albalat de la Ribera
  • Victor Labrado, escritor.
  • Vicent Olmos Tamarit, Editor.
  • M. Àngels Fayos, empresaria teatral ( Teatre Olympia de Valéncia)
  • Manuel Baixauli, escritor i pintor.
  • Vicent García Devis, periodista.
  • Joan Feliu Franch, Director del Museu Valencià d´Art Contemporaneu Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés.
  • Evarist Caselles Moncho, historiador
  • Salvador Vercher, historiador, archiver d´Alzira
  • Nestor Mont, cantautor.
  • Pep Gimeno, Botifarra, cantant Cant valencià d’estil i albaes.
  • Vicente Raga Segarra, escritor.
  • Eva Pilar Sanchis i Bargues, Subdirectora General d´IVASS ( Institut Valencià de Servicis Socials)
  • Antoni Infante, portaveu de la Crida pel Finançament Valencià
  • Zahia Guidoum, coordinadora de Decidim.
  • Encarna Canet Benavent, professora de la UV
  • Presidenta del COMV, la Dra. Mercedes Hurtado,
  • Vicepresidente COMV, el Dr. Pedro Ibo y la totalidad de la Junta de Gobierno del Colegio Oficial de Médicos de Valencia.
  • Fernando de Rojas Martínez-Parets, Director Càtedra Interuniversitària d´Economia Blava i Sector Marítim.
  • Lluis Bertomeu, director de Satori Comunicación i professor associat VIU
  • Alfredo García-Petit, abogat i CEO García-Petit asociados.
  • Carles Aranda, abogat i tresorer Colegi d´Agogats d´Alzira.
  • Carles Fontestad, regidor de Massalfassar.
  • Pilar Almería Serrano, actriu Companya Teatre el Micalet
  • Ramón Raga Raga, corrector llingüístic
  • Àngel Calpe, acadèmic AVL.
  • Victor Mansanet Boïgues, Alcalde de Simat i president de la Mancomunitat de la Valldigna.
  • Tamara Martínez López, alcaldessa de Benifaraig i vicesecretaria de la FVMP.
  • Joan Peris Gavalda, Director teatral i actor.
  • Juanjo Giner, regidor de Bellreguard.
  • David Casanova, regidor de Cabanes.
  • Ferran Puchades i Vila, secretari autonomic Justicia 2015-2019.
  • María Luisa Ferrándiz Navarro, Vicedegana Facultat Farmàcia UV.
  • María Dolores Ivorra Insa, Directora del Dpto. de Farmacología UV.
  • Rafael Jover Roca, Llicenciat en Química.
  • Imma Cerdà, acadèmica AVL.
  • Carles Alberola, escriptor, actor i director de teatre i cinema- Albena Teatre
  • Chimo Albiñana, poeta i ex alcalde de Museros.
  • Andrés Alfaro Hofmann, diseñador de interiores.
  • Reme Semper, conservadora colección.
  • Silvia Alabort, periodista.
  • Moisès Vizcaino i Garrido, abogat i editor del grup La Veu del País Valencià.
  • Joan Enric Lluna Valero, músic.
  • Joan Carles Puchalt, escritor i regidor d´Avant Albal
  • José Escuder, escritor i regidor de Catadau.
  • Quico Fernández, alcalde Sagunt 2015-2019 i Vicepresident FVMP 2015-2019.
  • Josep Femenia, alcalde del Poble Nou de Benitachell 2011-2018.
  • Joan Tamarit, promotor Manifest Dret Foral 1992.
  • José Ciscar, aboocat, Vicepresident del Consell 2011-2015.
  • Enric Esteve i Mollà, President de Lo Rat Penat.
  • Joseca Arnau, presidente de AVAPOL.
  • Agnes Noguera Borel, empresaria.
  • Josep Salvador, historiador, conservador Institut Valencià d´Art Modern ( IVAM).
  • Vicent Llorens Martí, geograf.
  • Vicent Pons García, empresari.
  • Pablo Mestre Navarro, dissenyador gràfic.
  • Vicent Martínez Sancho, dissenyador.
  • Xavi Calvo López, dissenyador.
  • Inmaculada Fuentes Durá, psicóloga, professora UV.
  • Roser Maestro, diputada per Valencia Unidas Podemos Congreso.
  • Marisa Saavedra, diputada per Castelló Unidas Podemos Congreso.
  • Chema Guijarro, diputado por Alicante Unidas Podemos Congreso.
  • Rosa Medel, diputada per Valencia Unidas Podemos Congreso.
  • Josep Lluis Albinyana, President del Consell Preautonomic.
  • Ángela Coquillat, presidenta del Consejo Valenciano de Colegios de Abogados ( CVCA).
  • F. Ricós, periodiste de Las Provincias.
  • Frederic Ferri, periodiste À punt media
  • PROFES UJI.
  • Alicia Torres, presidenta CSIF CV.
  • Joan Marco, Alcalde de Bellreguard.
  • Gonzalo Bou, Presidente de Societat Civil Valenciana.
  • Joan Ignaci Culla, President de Renaixença Valenciana.
  • Òscar Rueda, President del Casal Bernat i Baldoví. Ingenier.
  • Carmel Ferragud Domingo, director del Departament d´Història de la Ciència de la UV.
  • Diego Gómez i García, alcalde d´Alzira i Vicepresident FVMP.
  • Carlos San José Alonso, presidente CONTIGO Elche
  • Alberto Nicolau Francés, gerent d´auditoria Ernst & Young.
  • Vicente Pascual Pascual, Decano del Ilustre Colegio de Abogados de Elche ( ICAE). Abogado, economista.
  • Josep Bermúdez, professor institut. Ex regidor Algemesi
  • José Luis Blasco Díaz, degà Facultat Ciències Juridiques UJI de Castelló.
  • Miquel Cano Ivorra, farmacèutic La Nucia.
  • Simón Alegre, Dr. Ciencies Politiques.
  • Guillermo Sampedro Ruiz, regidor Sagunt.
  • Roberto Rovira Puente, regidor Sagunt.
  • Erik Segarra, regidor Chilches.
  • María Angeles Llorente Cortés, regidora Cheste.
  • Carolina Mengual Cortell, alcaldessa de Ràfol de Salem.
  • José Joaquín Segarra Castillo, alcalde de Benaguasil.
  • José Forés Sanz, Alcalde de Llombay.
  • Vicente Mompó Aledo, alcalde de Gavarda.
  • Francisco Javier Parra Molina, Secretari Gral PCPV.
  • Pere Valenciano, Presidente Grupo El Periódico de Aquí.
  • Pau Alabajos, cantautor.
  • Judit Capellino, Alcaldessa de Riola.
  • Carles Xerri López, regidor Buñol.
  • Rafa Pérez Gil, regidor Buñol.
  • Virtudes Ochoa Monzó, professora Dret Processal Univesitat d´Alacant ( UA).
  • Josep Ochoa Monzó, ex Director professor Dret Administratiu Universitat d´Alacant ( UA).
  • Avelí Mascarell, alcalde de Xeraco.
  • Lluis Molina, regidor de Quartell.
  • Òscar Navarro, alcalde de Polinyà del Xuquer.
  • Jesús Muñoz Carrasquer, Degà del Il.lustre Colegi d´Abogats de Sueca.
  • Manuel Alcaraz Ramos, Conseller de Transparencia, Responsabilidad Social, Participación y Cooperación 2015-19, professor Dret Constitucional Universitat d´Alacant.
  • Juan Manuel Badenas Carpio, Catedràtic Dret Civil, Universistat Jaume I,
  • Icíar Cordero Cutillas, Professor Dret Civil, Universistat Jaume I,
  • Antonio Fayos Gardó, Professor Dret Civil, Universistat Jaume I,
  • Federico Arnau Moya, Professor Dret Civil, Universistat Jaume I,
  • Patricia Escribano Tortajada, Professor Dret Civil, Universitat Jaume I,
  • Cristobal Caballero Escribano, Professor Dret Civil, Universitat Jaume I,
  • María Jesús Domingo Archelós, Professor Dret Civil, Universitat Jaume I,
  • Silvia Vilar González, Professor Dret Civil, Universitat Jaume I,
  • Ciara Vicente Mampel, Professor Dret Mercantil, Universitat Jaume I,
  • Jorge Viguri Cordero, Professor Dret Constitucional, Universitat Jaume I,
  • Joan Batiste Sancho Gea Ingenier T. Telecomunicacions.
  • Andrés Corno Caparrós, Farmacèutic genetista clínic, Alacant.
  • Salvador Puigdengolas, ex Decano del Colegio de Ingenieros Industriales CV.
  • Ramón Sentís Durán, periodista La Vanguardia.
  • Luis Franco Monzó, Presidente de REI y de EUROBRICO-FERIA VALENCIA.
  • Ángel Camp Faulí, ex presidente del Ilustre Colegio de podólogos CV.
  • Eliseu Puig Arcos, tesorer Patronat RACV.
  • Raquel Andrés Durà, periodista La Vanguardia.
  • María José Hernández Ferrer, regidora d´AVANT Albal.
  • Manuel Verdeguer Peralta, regidor Chiva
  • Ana Calatayud, regidora Carcaixent.
  • Emilio José Espert, regidor Montroy.
  • Juan Matias Rodglá Martinez, ex regidor d’AVANT Albal.
  • Francisco de P. Blasco Gascó, Catedràtic de Dret Civil, UV.
  • Vicente Domínguez Calatayud, Registrador de la Propiedad, promotor Manifiesto 2004 por la recuperación del Derecho Foral Valenciano,
  • Mario Clemente Meteoro, Catedrático de Derecho Civil UV.
  • Francisco Javier Orduña Moreno, Catedrático Derecho Civil UV, ex Magistrado Tribunal Supremo.
  • Joaquín Ivars Ruiz, advocat, professor Dret Processal UV, artiste.
  • Alfons Pérez, abogat Nules
  • Alfredo Hernández, Vicepresidente Colegio Economistas Valencia y abogado.
  • Álvaro Sendra, abogado, profesor Derecho Mercantil UJI y presidente del Consejo Ejecutivo de la Sección de Derecho Concursal del ICAV
  • Angels Escoín Beltran, abogada Burriana.
  • Beatriz Gisbert Monllor, licenciada Derecho.
  • Beatriz Gomar Grau, abogada, Vicedegana del Ilustre Colegi d´Abogats de Sueca.
  • Benjamín Beltran, Abogat i graduat social VilaReal.
  • Carlos Gimeno, abogat.
  • Alfons Pérez Daràs, Alfons el Blüe, Malparlat, cantant de Hip Hop i actor.
  • Carlos Primo Giménez, abogat.
  • Carmen Boldó, Catedràtica Dret Mercantil UJI de Castelló.
  • Carmen Colecha, professora Dret Processal UV, abogada Sueca.
  • Carmen Pérez Daràs, abogada Nules.
  • Cristóbal Ferrer Lladó, abogado.
  • David Fernández Madrid, asesor fiscal.
  • Dolores Gil Collado, abogada.
  • Ester Torner Cucala, abogada Castelló.
  • Francisco Navarro Mestre, abogado Villena.
  • Gloria Martín, abogada Torrent.
  • Jaume Llorca Galiana, Professor Dret Mercantil Universitat d´Alacant, abogat Benidorm
  • Joan Colomer, abogat.
  • José Antonio Casany, abogat Benicàssim
  • José Antonio Pérez Vercher, abogat.
  • José Luis Sanchis, abogado.
  • José Manuel López, Decano de la Facultad de Ciencias Jurídicas y Económicas en Universidad Isabel I.
  • José-Ramón Calpe, diputat Congreso, diputat Corts Valencianes, alcalde Burriana, abogat.
  • José Soriano Poves, abogado ex secretario ICAV, ex secretario CVCA.
  • Josep Gimeno, alcalde Pinedo 2015-2019.
  • Miguel Mazón Balaguer, abogado Orihuela, abogado Juzgado Privativo Aguas Orihuela
  • Juan Añon Calvete, abogado, tesorero Juristes Valencians, ex tesorero ICAV,
  • Juan Carlos Barrés, abogat.
  • Juan Pedro Burgos, abogado.
  • Julian Colecha, abogat Sueca.
  • Julio Serra, abogat Sueca.
  • Laia Santamaria Borràs, abogada Alcoy, vocal Consell Assesor Dret Civil Valencià.
  • Lorena Ferrandis ,professora Dret Processal UV, abogada Aldaya.
  • Luis Higuera Lujan, abogado, vocal Comissió Assessora de Dret Civil Valencià
  • Luis Sebastián Castañares, Dr. En Derecho UV.
  • Mar Andrés, secretaria interventora Ajuntament Albuixech.
  • Maria Jesus Navarro, professora Dret Processal UV.
  • María José Bodi, abogada Burriana.
  • Miguel Vives, abogat Castelló.
  • Nuria Juan Muñoz, procuradora Catarroja.
  • Pablo Carreres.
  • Francisco Marín, secretario Colegio Economistas Valencia, abogado.
  • José Bonet Navarro, Catedràtic Dret Processal UV, acadèmic RACV, President del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d´Aldaya
  • José María Riera Rupérez, Ingeniero de Caminos.
  • Ricardo de la Encarnación, Decano Ilustre Colegio de Abogados de Alcoy.
  • Salvador Mañez Aliño, professor Facultat de Farmàcia UV
  • Susi Boix, abogada, politóloga.
  • Vicent Clemente Torres, advocat, President de la sección de Dret Valencià ICAV.
  • Vicent Rovira, abogat Benicarló-Peníscola, regidor
  • Chimo Esteve i Esteve, abogat Algemesí.
  • Vicent M. Bellvís, Redactor en Cap de Valéncia News i comunicador.