Santíssima Trinitat de Dénia

Les festes en honor a la Santíssima Trinitat en Dénia tenen com a protagonistes als veïns del carrer que porta el seu nom en el barri de les Roques, encarregats de la programació festiva i dels actes al voltant de l’image.

Història

Segons explica l’ilustre denier Vicent Balaguer en el llibre de festes de l’any 2016, el carrer Santíssima Trinitat de Dénia data de finals del s.XIX. Al voltant de l’any 1908 contava ya en 28 vivendes ocupades per famílies denieres d’orige treballador.

Sobre l’història de la festa en Dénia, Balaguer fa referència a una història arreplegada fa anys per Roberto Roselló Ribes de boca de Josefa Far Català que feya referència a lo escoltat de la seua yaya, Vicenta Pont. La senyora Pont, molt devota de la Santíssima Trinitat, es va encomanar ad ella en caure malalta. La curació va ser tan ràpida que Vicenta, a modo d’agraïment, va adquirir una litografia de la Trinitat.

En el temps va conseguir aforrar els suficients diners per a comprar una talla i, segons conta la tradició, es va dirigir a l’historiador denier Roc Chabàs, que en aquell moment era canonge de la catedral de Valéncia, per a que li portara des d’allí una image de la Santíssima Trinitat.

Roc Chabàs va complir el seu encàrrec i des d’eixe moment se celebra en el Convent de les Agustines una missa i un conjunt d’actes festius.

Programació festiva

Actualment la programació festiva s’estén durant tres dies i la seua organisació corre a càrrec de la Comissió de Festes de la Santíssima Trinitat, formada per veïns i amics. Durant estos tres dies se succeïxen els actes lúdics i religiosos. Es programen sopars i verbena en el carrer, i el dumenge se celebra la missa en honor a la Santíssima Trinitat.

De matí s’arreplega l’image de la casa on ha estat custodiada tot un any, ya que s’establix una tanda rotativa entre veïns, i a continuació la traslladen al Convent de les Agustines, on es realisa una missa en el seu honor i es repartix pa beneït. Despuix de la missa, l’image retorna en processó al carrer i es canten els tradicionals gojos a la Santíssima Trinitat.

Dansà grotesca

D’entre tots els actes programats per la Comissió de Festes destaca la Dansà Grotesca que se celebra l’últim dia per la vesprada.

Els veïns i veïnes visten els seus disfrassos més extravagants i ballen al són de la dolçaina i el tabalet pel carrer, mentres van eixint de les cases i sorprenent als assistents en les seues curioses vestimentes.

En finalisar es realisa una entrega de premis entre els participants gràcies a la colaboració d’empreses del barri

Associació Cultural Roc Chabàs – Dénia