¿Quí era el Marqués de Campo?

¿Quí era el Marqués de Campo?

El carrer del Marqués de Campo, és el carrer a on passa tot, és el cor de Dénia. Pero, ¿t’havies preguntat quí és el personage que li dona nom? Analisem per qué José Campo Pérez va meréixer que l’artèria principal de Dénia li rendira homenage.

¿Qué va fer per Dénia?

El Marqués de Campo va ser qui va portar el tren a Dénia: el 30 de març de 1884, també va estar present en l’inauguració del ferrocarril Dénia-Gandia-Carcaixent. Anys abans, en 1852, José Campo va constituir la Societat de Ferrocarrils del Grau a Xàtiva, el primer ferrocarril valencià.

 

Va contar en la finançació i l’assessorament de la Real Sociedad Económica de Amigos del País, de la que ell era soci, i en l’implicació de la classe burguesa en els seus proyectes. El tren va ser un dels factors que va contribuir decisivament a una de les majors époques de desenroll econòmic de Dénia, que va coincidir en els moments àlgits de la pansa.

Pero comencem pel principi

Les múltiples facetes del Marqués de Campo José Campo Pérez va nàixer en Valéncia en 1814 en una família pròspera, especialment per part de son pare, Gabriel Campo Arpa: la seua família era de comerciants aragonesos que varen fer fortuna en el comerç en Amèrica. Sa mare, Vicenta Pérez Vela era valenciana.

  • José Campo va tindre moltes aptituts: va ser un astut home de negocis, comerciant, editor, navier i polític, ademés d’un símbol de la burguesia valenciana.

En política, va pertànyer sempre al partit conservador, i fon alcalde de Valéncia en tan sol 29 anys. El seu ascens aplegà quan es va traslladar a Madrit, sense deixar la seua residència de Valéncia, cosa que el va catapultar en la societat del moment.

En 1874, va rebre el títul nobiliari de Marqués de Campo de mans del rei Alfonso XII, per la seua hostilitat contra la I República i la contribució política i econòmica a la restauració de la Monarquia. Ademés es va convertir en senador vitalici.

En els negocis, la seua naviera va aplegar a contar en una flota de vinticinc bucs. En el sector financer, va fundar la Societat Valenciana de Crèdit i Foment, considerada com el primer banc espanyol d’inversions, la Societat Central Espanyola de Crèdit, la Caixa d’Aforros i Monte de Pietat de Valéncia i el Banc Peninsular Ultramarino.

Ademés, va conseguir la concessió del Correo del Seno de Mèxic, que unia Cuba i Puerto Rico en Veracruz i atres zones del Golf de Mèxic.

  • José Campo Pérez va morir en Madrit en 1889. Com des del moment de la seua construcció, el carrer Marqués de Campo és punt neuràlgic en la ciutat de Dénia.

Allí es troben la majoria de les sèus centrals dels bancs nacionals, aixina com farmàcies, cafeteries, restaurants i tendes de moda i complements.La coneguda també com a carrer Campos alberga a lo llarc de l’any numeroses i importants cites per a la societat de Dénia: cavalcates, desfilades de Moros i Cristians, de carrosses, entrada de bous a la mar en juliol, ofrena de flors de les Falles de Dénia, la Fira de la salut en octubre o la Fira del Joguet en decembre, entre unes atres cites anuals.

Ademés, el carrer es tanca a la circulació els dissabtes des de les 17 hores i es torna peatonal, tornant-se a obrir al tràfic els dilluns de matí.

Eixe mateix procediment es porta a terme la vespra de festius, prohibint la circulació de vehículs i el seu aparcament.

Curiositats

El Marqués de Campo va ser propietari del diari “La Opinión”, germen del posterior diari “Las Provincias”.

La placa del carrer Marqués de Campo de Dénia té un error: el marqués no va nàixer en 1817, sino en 1814.