La Falla Montesa-Doctor Marañón guanya el Premi «Lletrafaller» al Ninot de més Tro 2024

– El guardó s’entregarà el divendres 8 de març durant la presentació de la revista en el Museu de la Ciutat

El pròxim 8 de març, a les 19.30 hores, se presenta el número 17 de la publicació, en el saló d’actes del Museu de la Ciutat (plaça de l’Arquebisbe, 3, de Valéncia). En este mateix acte s’entregarà el XVI Premi «Lletrafaller» al Ninot de més Tro, que enguany se’n va a parar a la figura de l’Exposició del Ninot presentada per la Falla Montesa-Doctor Marañón de l’artiste Marcos Robles.

“S’ha valorat l’unió de les tradicions més arrelades en un ninot artesanal, que conjuga l’exaltació de l’indumentària, de les Falles i de la dòna valenciana”.

El Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro naixqué en el número 2 de la revista per a promoure en el món faller “la sàtira a tomba oberta, el sarcasme sense mirar pèl apuntant a objectius immediats i reconeixibles”. El premi es tria entre els ninots presentats a l’Exposició del Ninot promoguda per JCF. Este concurs, des de sempre, s’ha centrat en la calitat plàstica dels ninots.

El llector de «Lletrafaller» trobarà l’entrevista en la famosa Tia Vasantica, el centenari del poeta Anfón Ramon i Garcia o els homenages als artistes fallers Enric Furió i Joaquín Marzo, aixina com al polifacètic Xavier Martin-Villalba –Falles, Corpus, Semana Santa o Fogueres–. També podrà viajar a traves del temps i les pintes, fer un recordatori dels germans d’artistes fallers i cartellistes Ballester Marco o una mirada arrere al controvertit ensomi de Nou Campanar fa 20 anys, reconéixer el sadomasoquisme faller o dentindre’s en la taula coloqui sobre les falles infantils –el seu passat i futur–.

No falten a la cita de contenguts:

El tradicional ‘recorregut a banda’, la recopilació de les falles de la Secció Especial i les municipals, com també les entrevistes a la Fallera Major de Valencia, Mª Estela Arlandis Ferrando, i a la Fallera Major Infantil de Valéncia, Marina García Arribas, l’auca lletrafallera o la desfilà de ninots de l’Exposició. Com a festa vertebradora, «Lletrafaller» també fa parada en les Falles de Burriana i de Gandia.

Fet d’Encàrrec, el tàndem d’artistes que formen Marisa Falcó i Paco Pellicer, firma la portada de «Lletrafaller»: “jugant en el disseny d’esbossos, que és a lo que estem acostumats, hem elaborat un esbós de falla per a la portada de «Lletrafaller». En el fondo del cartó faller i usant tècniques tradicionals, llapissera i rotuladors, presentem a les estreles de la festa, coronades pel sol i la lluna, símbol de Fet d’Encàrrec”. La publicació fallera inclou també les ilustracions de Josep Lluís Aguilar –qui firma l’auca, versada per Pereta Endolç, i la contraportada, en un treball titulat ‘Falles, un bastio de valenciania’–, Víctor Valero, Ampar Ripollés, Toni Ugó i Mascarós.

El Casal Bernat i Baldoví, en el seu ya conegut caràcter faller i netament valencià, nos oferix la novena edició de “L’atre llibret de la falla de l’Ajuntament” que, un any més, s’entrega de forma gratuïta junt en la revista «Lletrafaller».