«El Valencianisme»

Parlar de valencianiste es com parlar de la Terra, del «globo terraqueo» a on vivim la humanitat. Es un concepte tan heterogeni com indefinit.

Quan parles de valencianisme, ¿que que parles exactament?. Una bona pregunta, pero abans de res hem d’acotar el concepte, perque pareix que alguns no ho tenen massa clar.

Per ad alguns, parlar de valencianisme es juntar en un foro a Democrates Valencians que defenen l’AVL a mort, junt al president d’un partit que diu defendre les normes d’el puig i escriu en AVL, un ex-socialiste i ex-ciutadans que despuix acabà montant un partit «de centro». «Amb TU» diu en moltes de les seues pancartes, i quin nom en rets socials continua en accent obert en Val(è)ncia. Junt al anticatalanisme mes de extrema dreta que acaba d’arribar i tambe s’autodenomina valencianiste.

Igual parlar de valencianisme es com parlar de centrisme per al llider de Amb TU, en les seues reunions i menjars continuats en España 2000. Tambe es definixen com a valencianistes Compromís en la seua defensa de l’estrelada i el barceloni com a llengua comuna.

El terme està per definir i concretar, i mentrimentres qualsevol l’utilisa. Fins a la Consellera que va obrir les portes a escola Valenciana per a adoctrinar als chiquets en els nostres coleges, donant el «Premi a la llavor educativa» a Escola Valenciana. La mateixa que va tornar les subvencions al catalanisme mes ranci. Ara s’amaga baix la Senyera i se diu valencianista, per tal d’aconseguir arribar a l’alcaldia del Cap i Casal…

¿Pero qui pot donar carnets de valencianis? Puix cap, es un sentiment, pero definix una manera de ser.

Per a mi, ser valencianiste es defendre la nostra Cultura, la nostra gent, les nostres tradicions i la societat que volem ser. Crec que la societat valenciana ha de ser plural i igualitaria, a on caben families diverses, monoparentals, entre persones del mateix sexe i heterosexuals. A on les infraestructures i les inversions treballen pel nostre futur. A la vegada que treballem per protegir el nostre Mig Ambient i les nostres tradicions. Mirant al passat, reivindicant la nostra historia milenaria, i la nostra Llengua en Normes del Puig.

Ser valencianiste es alçar la persiana del teu comerç cada dia i lluitar pels teus, defendre l’agricultura i treballar la terra de sol a sol. Pero tambe potenciar l’innovacio i les nostres empreses. Per aixo no entenc que es diguen valencianistes aquells que van contra les persones, o contra les empreses valencianes.

Una chicoteta reflexio per ad este 9 d’Octubre que ha de fer-nos pensar en quina societat volem ser en el futur i no deixar que nos enganyen i nos furten el futur. Perque el Poble Valencià es un gran poble, que unit i germà baix els Plecs de la Nostra Senyera pot conquerir lo cel. Anim valencians, fruiu d’este 9 d’Octubre, Día de tots els valencians.

Opinio en Llengua Valenciana en Normes d’El Puig
Vicent M. Bellvís