La memòria d’Eduard Buil se fa present en Lo Rat Penat

Ahir va tindre lloc la presentació del llibre “Eduard Buil, memòria d’un poeta” en el saló d’actes de la Societat Lo Rat Penat, un eminent poeta, dramaturc i periodiste valencià que  s’inicià en el món cultural en les Joventut Ratpenatistes en els anys 20 i va alcançar les màximes glòries lliteràries a principis dels 30, obtenint la Flor Natural i el títul de Mestre en Gai Saber.

L’acte fon presentat pel Vicepresident de l’Entitat, Òscar Rueda, que va agrair a la família la seua llabor de difusió de l’obra de son yayo i els animà a continuar per eixe camí. A continuació, el mege Pau Giner, explicà als assistents cóm va nàixer la Ret d’Estudis Valencians, un punt d’encontre d’intelectuals valencians interessats en l’investigació de la llengua i la cultura valencianes. Giner també explicà que este llibre té el seu orige en el proyecte “Poetes Valencians” que des de fa més de deu anys dirigix Miquel Àngel Gascón i que ya ha tret de l’oblit centenars d’autors en valencià dels segles XIX i XX.

Miquel Àngel Gascón, el coordinador de l’obra, comentà cóm ha estructurat la seua biografia, més centrada en la memòria de Buil i la seua forma de vore la vida que en dates i senyes concretes. També volgué fer constància de dos idees importants, l’amor de Buil per la seua família i la seua terra, a pesar d’haver patit durant casi 30 anys l’exili. Per últim Gascón remarcà que Buil, en la seua actitut de concòrdia va ser una de les persones que va fer possible l’esperit de la Transició, que buscava un futur millor per a tots.

  • La neta del poeta, Alexandrina Fornas Buil, aportà una visió més íntima del poeta.

Recordà cóm Buil els va deixar tota la seua obra enquadernada i una autobiografia, que deixara constància de les complicades vivències que li varen tocar viure. El llorejat poeta, Joan Josep Serra, nos va delectar en la llectura de diversos poemes de Buil de diferents temàtiques Valéncia, les Falles i Benimaclet, el seu poble.

En el torn de paraula del públic el gran poeta festiu Donís Martin Albizua recordà que ara va cinquanta anys que començà a escriure poesia i que va ser Eduard Buil el poeta en el que se va inspirar i del que va dependre per a millorar el seu art en la poesia valenciana.

Tancà l’acte Òscar Rueda, agraint de nou a la família per mantindre la memòria de son yayo i oferint la sèu de Lo Rat Penat per a seguir difonent l’obra d’hòmens i dònes que tant han fet per la seua terra.

Assistiren a l’acte entre atres: el President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro; el Diputat de Cultura de la Diputació de Valéncia i vicepresident de Lo Rat Penat, Pedro Cuesta; membres de la Junta de Govern de Lo Rat Penat; l’Acadèmic de la RACV, Vicent Ramon Calatayut; el President de l’Amics de la RACV, Antoni Molla; representants del Rogle Constantí Llombart, del Casal Bernat i Baldoví, l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, Associació Cultural Poble de Benimaclet i Convenció Valencianista.

Ret d’Estudis Valencians