El dia 20 es presentarà el llibre «Mare de Deu dels Desamparats, font d’inspiració poètica» en el Museu de la Ciutat

– El pròxim dimarts 20 de juny a les 19:30h es presentarà en el Museu de la Ciutat de Valéncia (Plaça de l’Arquebisbe, 3) el llibre «Mare de Deu dels Desamparats, font d’inspiració poètica», obra de Javier Navarro Andreu.

Este treball que edita de forma conjunta Edicions Mosseguello i el Rogle Constanti Llombart fon premiat en el guardó «El Mòle» que otorga anualment el Casal Bernat i Baldoví al millor artícul d’investigació publicat en llibrets de falla.

El poble valencià ha segut terra de poetes i de profunda devoció mariana. Eixemple d’això és que el primer llibre lliterari imprés en la península ibèrica ho fon en la ciutat de Valéncia i, com no podia ser d’una atra manera, es tractà precisament d’una justa poètica en honor a la Mare de Deu.

  • Estem parlant de les conegudes Trobes en lahors de la Verge Maria, edició impresa en les prenses de Lambert Palmart l’any 1474.

Este fet lliterari no és casualitat, ya que des de la creació de l’advocació Mare de Deu dels Desamparats, els poetes valencians no han parat de compondre bells, sentits i carinyosos versos a la patrona, a pesar de que hagen passat més de 500 anys.

L’autor d’este llibre ha volgut arreplegar totes les corones poètiques i llibres poètics dedicats a la Verge dels Desamparats, reproduint les poesies més emotives o curioses, sempre explicant el context en el que foren compostes i editades.

El treball d’investigació se completa en l’aportació de resenyes sobre els principals concursos poètics, gojos, fulls volants i edicions especials que aparegueren en els mijos de comunicació en motiu d’alguna celebració al voltant de la Mare de Deu dels Desamparats.

Es pot dir que este és el llibre més complet que s’ha escrit fins a l’actualitat sobre les composicions poètiques compostes en honor a la Santíssima Verge Maria dels Inocents Màrtirs i Desamparats.

SOBRE L’AUTOR

NAVARRO i ANDREU, JAVIER (Campanar, 1992).

Bibliòfil i Tècnic en Farmàcia i Parafarmàcia. Des de l’any 2007 ha militat en diferents associacions valencianistes com Lo Rat Penat, Círcul Cívic Valencià, Plataforma Valencianista i Grup d’Acció Valencianista, a on aplegà a ser president de les seues joventuts.

En l’actualitat és membre de Convenció Valencianista, de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés i ostenta la vicesecretaria de l’associació Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana  i del’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana.

Ha escrit decenes d’artículs d’opinió i d’investigació històrica per a periòdics com Las Provincias, Levante-EMV, El Periódico de Valencia, VLC News, en revistes com Lletrafaller, Renou, SOM, Claus de Llibertat i també en diversos llibrets de falla.

És fundador i director del diari digital Cultura Valenciana, mig de comunicació dedicat exclusivament a donar veu al valencianisme cultural.

En l’any 2017 publicà el llibre El Renacimiento Valencianista ante el centralismo y catalanismo (GAV) i en 2023 Els monuments als Maulets en el Regne de Valéncia – Representativitat i protagonisme de la Real Senyera (Rogle Constanti Llombart).

En l’any 2020 l’Insigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma li otorgà la Creu de Sant Jordi per tot el seu treball en defensa de la cultura valenciana.