El Patronat de la RACV publica la tercera edicio actualisada de l’Ortografia de la Llengua Valenciana

El Patronat de la RACV, sumant-se a la commemoració del 40 aniversari de l’acte multitudinari d’adhesió popular a la normativa de la RACV en el Monasteri d’El Puig, el 7 de març de 1981, va decidir patrocinar l’edició en paper ya en la tercera edició
revisada i aumentada de la  “DOCUMENTACIÓ FORMAL DE L’ORTOGRAFIA DE LA LLENGUA VALENCIANA”

Fent-la disponible al públic en general a partir del dia tres de març, data de la mort del poeta Ausias March, dia de la Llengua Valenciana

Les Normes d’El Puig varen ser les utilisades per a publicar la versio oficial de l’Estatut d’Autonomia Valenciana en 1.982 tal i com arreplegà el DOGV

La normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per a l’idioma valencià, elaborada en 1979. Fon recolzada multitudinàriament per la societat civil en un acte que tingué lloc el 7 de març de 1981 en el Monasteri d’El Puig. Motiu pel qual estes normes són conegudes, popularment, com a “Normes d’El Puig”. En esta normativa se publicà la versió oficial valenciana de l’Estatut d’Autonomia de 1982. En estes Normes s’edità el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i en ella s’impartiren les primeres classes de valencià en moltes escoles.

Esta normativa recuperà per a la llengua valenciana, en certes modificacions i adaptacions, la tradició de la primera gramàtica d’esta Real institució. Editada en 1915 i obra del filòlec Lluís Fullana i Mira. Qui la redactà en desenroll dels acorts ortogràfics presos en 1914 per escritors i erudits en una série de reunions públiques i democràtiques que tingueren lloc en la sèu de la societat Lo Rat Penat.

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV, en posterioritat a haver vist la llum en l’any 1979 la seua Ortografia, cregué fonamental la publicació, en 1981, d’un treball de documentació que argumentara sòlidament els acorts presos. Una Documentació formal de l’ortografia de la llengua valenciana que contà en una segona edició ampliada i actualisada, editada per l’Ajuntament de Valéncia en 1994.

Una nova edicio actualisada i fonamentada en criteris cientifics

L’obra que ara veu la llum és una tercera edició novament actualisada i revisada d’este treball, en el qual se fonamenten científicament els criteris seguits a l’hora de fixar l’ortografia de la RACV.

L’edició, que ha contat en el patrocini del Patronat de la RACV, referma científicament una ortografia adoptada com a pròpia per gran número d’entitats culturals, escritors i usuaris de l’idioma valencià. El model llingüístic construït a través de la normativa de la RACV és l’eixemple més manifest, per part de la comunitat idiomàtica valenciana, de voler continuar parlant, llegint, escrivint i conreant un idioma viu, cult i en personalitat plenament definida dins de la gran família de les llengües romàniques.