National Geographic nomina al Misteri d’Elig com a Millor Patrimoni Cultural

– L’entitat ratpenatista s’enorgullix per la nominació i demana als ciutadans que recolzen esta candidatura per ser u dels majors tesors vius de la llengua valenciana.

La prestigiosa revista National Geographic ha nominat al Misteri d’Elig en els seus internacionals premis + HISTÒRIA com a Millor Patrimoni Cultural, compartint nominació en uns atres patrimonis espanyols com el Carnestoltes dels Indians de Santa Creu de La Palma, els Cigarrons de l’Entroido de Verín, La Patum de Berga o el Corpus Christi de Ponteareas.

És un orgull per als valencians que el Misteri d’Elig estiga nominat en esta categoria, a on s’ha valorat l’arraïlament de la festa i la seua tradició, aixina com els valors que esta transmet.

El Misteri dedicat a la patrona dels ilicitans, la Mare de Deu de l’Assunció, té el seu orige a finals del sigle XV i és l’única obra en estes característiques que s’ha vingut interpretant fins a l’actualitat sense interrupcions.

Segons l’historiador Francesc Almela Vives, esta representació assuncionista té una peculiaritat prou singular, i és que, segons les investigacions de l’erudit valencià, el Misteri es pot considerar com l’antecedent de l’òpera, ya que s’alvançà tres sigles i mig a l’aparició d’esta, que naixqué més tart en Itàlia.

Devem resaltar també que el text del Misteri, llevat d’uns versos en llatí, estan escrits íntegrament en llengua valenciana, una de les senyes d’identitat més important per als valencians i que devem fomentar.

És per això que des de Lo Rat Penat volem demanar el vot per al Misteri d’Elig, per considerar que és u dels grans patrimonis culturals del món i que és gran mereixedora d’este guardó; sense voler, ni molt manco, despreciar als demés nominats.

També aprofitem per a destacar que en les votacions que es poden fer a través de la web de National Geographic i que estan obertes fins al 10 d’octubre, en la categoria de Millor Exposició es troba una atra candidatura valenciana, i és que està nominada l’exposició “Dinastías” organisada pel Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), sent esta una atra gran satisfacció, que demostra el gran nivell museístic de les nostres institucions.