Lo Rat Penat felicita a tots els que han fet possible la recuperació de la “Assunció de la Mare de Deu”

Hui la Sèu de Valéncia ha acollit la representació de la “Assunció de la Mare de Deu”, un acte sacramental que no s’escenificava en la Catedral des de fea 400 anys.

  • Esta obra ha segut recuperada gràcies al treball i esforç del Grup de Mecha, que durant cinc anys ha treballat per a que fora una realitat lo que hui s’ha vixcut en la Sèu Valentina.

Esta obra s’interpretà des de principis del sigle XV el dia de l’Assunció, pero deixà d’escenificar-se a partir d’una disposició del Sínodo de 1631 que prohibia la llectura de texts poètics i representacions dramàtiques en temples religiosos.

L’autor d’este acte sacramental és Carles Vicent Bori i Escuriet, professor dels Cursos d’Interpretació i Direcció Escènica de Lo Rat Penat. És per això que la nostra entitat vol agrair profusament esta nova aportació altruista a l’enriquiment de la cultura i tradicions valencianes.

Ademés, destaquem el gran encert de Bori, que al reescriure esta obra en llengua valenciana ha elegit la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, l’única que respecta actualment l’idiosincràsia i singularitat del nostre idioma.

 

Entre els assistents se trobava Josep Vicent Navarro, president de Lo Rat Penat, que manifestà en concloure l’acte “Hui es posa una rajola més en la recuperació d’una de les històriques tradicions del poble valencià, un patrimoni que unix les nostres raïls cristianes en elements de la cultura valenciana. Enhorabona al grup de Mecha, al director i a la Catedral de Valéncia per recuperar este bell acte en honor de la Verge María.

Lo Rat Penat forma i manté a les generacions de directors, professors i actors per a que puguen conéixer i mantindre viva nostra cultura o com en este cas recuperen un acte sacramental perdut durant quatre sigles. Enhorabona a tots i especialment a l’autor i director, al professor dels cursos de Lo Rat Penat, Carles Bori”.