Els cursos de Llengua i Cultura Valencianes de Lo Rat Penat complixen 75 anys

Lo Rat Penat inicia un any més els seus Cursos de Llengua i Cultura Valencianes en la seua LXXV (75) edició. Una nova edició dels Cursos que es venen organisant des de 1949, any en el que, de la mà de Carles Salvador, començaren a impartir-se, sent els primers en l’ensenyança de l’idioma valencià.

Durant tot este temps, la finalitat dels cursos s’ha mantengut vigent:

Ensenyar i difondre la llengua valenciana. Moltes personalitats del món cultural i lliterari valencià, aixina com milers de valencians anònims, han passat per les aules de Lo Rat Penat per a mostrar el seu compromís de fidelitat en el nostre idioma, inclús durant el temps en que el valencià ha quedat apartat de l’oficialitat i exclòs de l’ensenyança pública.

Els cursos de llengua valenciana seguixen un pla d’estudis dut a terme per 14 professors especialisats, que conta en els següents nivells:

Bàsic, Elemental, Mig, Superior i Professorat, ademés dels cursos específics d’Introducció a la Poesia, Interpretació i Direcció Escènica, Tertúlia de Cultura Valenciana i Revalencianisació Llingüística, est últim dedicat a les persones que ya conten en el títul “oficial” de la “Junta Qualificadora” pero desigen revalencianisar la seua ortografia, lèxic, morfosintaxis i fònetica d’acort en els usos realment propis del nostre idioma i la normativa valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Tots els nivells se podran cursar de manera presencial i online, a execpció de la Tertúlia de Cultura Valenciana i el d’Interpretació i Direcció Escènica, que es realisaran solament de forma presencial. D’esta manera, l’entitat ratpenatista vol facilitar que qualsevol persona, des de qualsevol racó del món, puga deprendre o millorar el seu valencià.

  • Ademés, Lo Rat Penat continua en un sistema de beques i ajudes per a facilitar la realisació dels cursos i premiar l’aprofitament dels alumnes que els concloguen en èxit.

La llengua valenciana és u dels valors culturals i històrics que millor nos definix com a poble i configura gran part de la nostra essència. En l’actualitat, el context sociollingüístic s’evidencia negatiu per a la futura pervivència del valencià, motiu pel qual, ara més que mai, estem decidits a potenciar l’us de la nostra llengua i el seu coneiximent. Som cada u de nosatros els qui nos hem de propondre invertir esta tendència i dignificar l’us d’un idioma secular com el nostre.