El moment de recuperar l’Esperit de Vinatea

El moment de recuperar l'Esperit de VinateaEl moment de recuperar l'Esperit de Vinatea

310 anys han passat des de la Batalla d’Almansa, principi de la fi de l’autogovern valencià. Maulets, botiflers…, paraules que nos sonen i que resonen encara a dia de hui, en clara evidència de que la nafra seguix ben tendra. En aquell lluntà 1707, els habitants del Regne de Valéncia veen com les seues terres eren socarrades, els seus veïns penjats en les places públiques, i les seues lleis, llaurades a través de pactes durant centenars d’anys, borrades por justo derecho de conquista. Hui en dia, el foc ha remés, i no queden cadafals en les places públiques, pero sentim el mateix menyspreu cap al nostre poble per part dels governants d’Espanya.

Hui en dia, els governants afincats en Madrit continuen saquejant la nostra terra a colp de llei en cada presuposts generals. I passen els anys, i aquell justo derecho de conquista continua actuant, perque, com cantava Al Tall, si tenim buit el ventre és per manca de menjar. I passen els anys, i els governants afincats en Madrit continuen impedint que nos desenrollem a base de negar-nos infraestructures i marginant els nostres ports i aeroports front als d’atres territoris. I passen els anys i un Borbó continua ningunejant la nostra singularitat cultural.

Puc entendre que el senyor Puig va votar l’actual sistema de finançament, puc entendre que qui ocupa la Moncloa és el cap de la senyora Bonig, puc entendre que en Compromís primen les baralles internes per a vore quí te el poder, pero no és temps de súbdits, no és temps de melics acomplexats, és l’hora dels hòmens i dònes d’estat. És l’hora de persones en altures de mires que sàpien posar per davant els interessos de la comunitat als seus propis.

Yo se ben be qué faria si estiguera en les Corts, si estiguera en la pell de l’actual President del Consell. Hem de deixar-nos de partidismes, hem d’abandonar les actituts medrants que invadixen a dia de hui la política, inclús hem d’apartar les importants diferències ideològiques que nos puguen separar. En breu s’ataülla un canvi en la relació dels distints territoris que conformen l’Estat espanyol, i els valencians correm el risc de quedar-nos, una volta més, fòra de la partida. És per això que cal aünar voluntats al voltant d’un gran pacte pel futur de Valéncia, en el que participe tota la societat valenciana, tinga la sensibilitat que tinga. És per això que cal reivindicar a una veu lo que per justícia nos pertoca. És per això que és el moment de recuperar l’ #EsperitDeVinatea

Autor: Agustí Zacares. Responsable En Cap de Poble Democràtic. Coalició En Positiu.