La Filmoteca inicia un cicle de clàssics del cine polonés seleccionats per Martin Scorsese

La Filmoteca inicia un cicle de clàssics del cine polonés seleccionats per Martin ScorseseLa Filmoteca inicia un cicle de clàssics del cine polonés seleccionats per Martin Scorsese

El cicle està compost per nou títols essencials de la cinematografia polonesa, seleccionats pel cineasta nord-americà Martin Scorsese

La Filmoteca iniciarà aquest dimarts el cicle ‘Martin Scorsese presenta: Les obres mestres del cine polonés’, amb la projecció, a les 18.00 hores, d”Eroica’ (1957), d’Andrzej Munk.

Organitzat per AVA Arts Foundation amb la finançament del Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de Polònia i en col·laboració amb l’Institut Polonés de Cultura a Madrid i les filmoteques d’unes quantes ciutats espanyoles, el cicle està compost per nou títols essencials de la cinematografia polonesa, seleccionats pel cineasta nord-americà Martin Scorsese.

En 2011, Scorsese va viatjar a Polònia per a rebre el títol Doctor Honoris Causa de l’Escola Nacional de Cine de ?ód?. Allí es va reunir amb Andrzej Sabli?ski, expert en digitalització cinematogràfica, per a revisar el llistat de les restauracions digitals del cine polonés. Així va nàixer la idea d’organitzar un cicle de les obres mestres del cine polonés restaurades digitalment. En 2014, el cicle va ser presentat al Lincoln Center de Nova York, després va viatjar pels Estats Units, va visitar també Anglaterra, Canadà, Austràlia. De l’extens catàleg de pel·lícules digitalitzades, Scorsese va triar 21 títols, entre els quals destaquen els nou que es podran veure a La Filmoteca en còpies de la millor qualitat possible.

Entre els títols seleccionats figuren, pel·lícules fonamentals en la filmografia d’Andzej Wajda, com a ‘Cenizas y diamantes’ (1958) i ‘La tierra de la gran promesa’ (1975). També dues pel·lícules importants de Krzysztof Kie?lowski, com ‘El azar’ (1981) i ‘No matarás’ (1988). El cicle ofereix la possibilitat de veure a València pel·lícules fonamentals del cine polonés, però que són poc conegudes al nostre país, com ‘El tren’ (1959), de Jerzy Kawalerowicz, ‘Walkover’ (1965), de Jerzy Skolimowski, ‘ El sanatorio de la clepsidra’ (1973), de Wojciech J. Has o ‘Constans’ (1980), de Krzysztof Zanussi.

Com assenyala Martin Scorsese en la seua presentació del cicle: “Són pel·lícules amb gran força visual i emocional, pel·lícules serioses, la complexitat de les quals fa que les descobrim una vegada i una altra. Les històries d’aquestes pel·lícules commouen l’espectador i em van afectar profundament. Hi ha moltes verdaderes revelacions en aquest cicle d’obres mestres de la cinematografia polonesa. Independentment de si un les coneix o no, és una oportunitat única per a descobrir la gran força del cine polonés, en pantalla gran, amb una qualitat digital magnífica. Espere que gaudisquen veient aquestes pel·lícules tant com les he gaudides jo”.